V Brazílii sa pretrhla priehrada, hlásia 200 mŕtvych

26.01.2019 Celý región

Rio de Janeiro 25. januára (TASR) - Približne 200 ľudí je nezvestných po tom, ako sa v piatok na juhovýchode Brazílie neďaleko mesta Belo Horizonte pretrhla priehrada. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie miestneho hasičského zboru.

Existujú obavy, že katastrofa, pri ktorej sa vylialo bahno smerom k mestu Brumadinho, si vyžiadala aj obete na životoch. Nemenovaný príslušník hasičského zboru predtým uviedol, že hasiči dostali správy o "niekoľkých" obetiach.

Na televíznych záberoch bolo vidieť, že voda a bahno z priehrady poškodili mnohé domy a niekoľko ďalších budov zničili. Záchranári sa pomocou vrtuľníka snažili vyslobodiť z nánosov bahna dvoch ľudí.

Pretrhnutie priehrady potvrdil aj jej vlastník, najväčšia banská spoločnosť Vale s tým, že pre ňu je "najdôležitejšie chrániť životy svojich zamestnancov a miestnych obyvateľov".

Úrady z mesta Brumadinho na sociálnych sieťach obyvateľov varovali, aby sa vzdialili od rieky Paraopeba, kde sa priehrada nachádzala.

V roku 2015 došlo k pretrhnutiu priehrady v rovnakom brazílskom štáte Minas Gerais v časti Mariana. Tragédia, pri ktorej zahynulo 19 ľudí, bola považovaná za najhoršiu ekologickú katastrofu v krajine.
 

Vyberte región